Ik ben Colette
LEAN Consultant in hart en nieren.

Hi, ik ben Colette en ik ben LEAN Consultant in hart en nieren. Ik heb oog voor leiderschap en change en houd ontzettend van een goed gesprek met een kop warme thee en een dikke reep extra pure chocolade. Wat ik het liefst doe is anderen helpen dingen beter te maken.

Een leuk praktijkvoorbeeld over een Agile implementatie voor jaarlijks terugkerende projectteams.

Eerst even een korte uitleg over Agile; het is een iteratieve methode voor het bepalen van eisen/wensen (requirements) voor ontwikkel processen op een zeer flexibele en interactieve manier die vaak word gebruikt in de IT en project omgeving.

De uitdaging
Mijn opdrachtgever wilde graag aan de slag om te leren verbeteren en dan met name in de manier waarop ze hun projecten aanpakten. Jaarlijks werden nieuwe projecten voor het komende jaar bepaald door het management. Deze werden dan verder uitgewerkt door een aantal teams om vervolgens uitgevoerd te worden in de operatie. Dit was altijd een hectische periode voor de medewerkers en de projecten werden standaard te laat opgeleverd en/of met een onbevredigend resultaat.

De organisatie had gekozen voor een Agile manier van werken en daarom kozen we hier voor Scrum als methode. De opdracht was uitdagend: in een zeer korte tijd een nieuwe manier van werken aanleren en daarnaast moesten de projecten ook gedraaid worden. Dus van idee naar uitgewerkt plan, midden in een vakantieperiode terwijl het dagelijkse werk ook nog gewoon doorging.

De aanpak
Learning on the job en een praktische insteek bieden in een situatie als deze uitkomst. En niet te vergeten een slimme planning! Eén van mijn voorwaarden was dat de teams altijd gezamenlijk startten met een korte workshop of training, waarna de teams zich opsplitsten en ik de begeleiding en coaching per team oppakte. De teams konden daardoor dus aan hun eigen project werken en terstond het geleerde in de praktijk brengen, waarbij ik on the job tips, tricks en coaching gaf op de aanpak.

Doordat de teams altijd samen startten, konden ze veel kennis delen en snel van elkaar leren. Door te werken met het Scrum framework was ook snel helder wat de ideeën en de kaders van het management waren; dat dwingt deze manier van werken af. En de teams werkten veel effectiever samen en zaten daarnaast ook dichter op de bal. Ze waren dus optimaal aan het stuur wat betreft het genereren van output en daardoor verliepen de projecten volgens planning.

Het resultaat
Het uiteindelijke resultaat? De projecten werden allemaal op tijd opgeleverd mét een veel beter resultaat. Dit had weer als gevolg dat het voor de operatie veel gemakkelijker was de uitvoering op te pakken en dat het proces snel en foutloos verliep. Everybody happy!