Ik ben Colette
LEAN Consultant in hart en nieren.

Hi, ik ben Colette en ik ben LEAN Consultant in hart en nieren. Ik heb oog voor leiderschap en change en houd ontzettend van een goed gesprek met een kop warme thee en een dikke reep extra pure chocolade. Wat ik het liefst doe is anderen helpen dingen beter te maken.

Mijn kennismaking met LEAN
In 2007 werd ik gegrepen door LEAN en de principes erachter. Ik werkte destijds bij Achmea Zorg als Manager. Achmea Zorg startte een jaar na de introductie van de basisverzekering met LEAN. We hadden best wel een heftige periode achter de rug en die werd zo mogelijk nog heftiger. Het opstarten van het traject kostte bloed, zweet en tranen, maar wat een boel energie kwam er ook los. Tot de dag van vandaag ben ik ontzettend dankbaar en blij dat ik deel mocht nemen aan dit supergave traject. Ik herinner me dan ook haarscherp dat ik letterlijk al zingend een dansje maakte ‘Yes, yes, yes, we did it!’, nadat Andre Streefkerk, de programmamanager, mij belde dat ik door de selectieprocedure was en mocht starten als LEAN Expert. Vaak denk ik terug aan dat moment. Aan hoe ontzettend veel dat traject me heeft gebracht, hoeveel ik ervan heb geleerd, waarom ik dat nooit had geleerd van iemand toen ik leidinggevende werd en vooral wat we hebben bereikt en wat een mooie herinneringen we hebben gemaakt met al die collega’s. En dat laatste doen we gelukkig nog steeds, want veel van die collega’s zijn inmiddels veel meer dan dat. En LEAN en ik? Wij zijn sindsdien onafscheidelijk!

Mijn opleiding tot LEAN Expert
Tijdens de eerste LEAN-trajecten ben ik opgeleid door en heb ik nauw samengewerkt met McKinsey & Company. In 2009 kreeg ik mijn 3e LEAN-ster, vergelijkbaar met Master Black Belt, en rolde ik LEAN uit in verschillende divisies van Achmea. Ook heb ik de ontwikkeling van het Achmea LEAN-programma en aanvullende ontwikkelingen ondersteund om LEAN ook voor de lange termijn te laten voortbestaan binnen Achmea. Dit helpt me nu om mooie LEAN programma’s op maat te maken.

Het leren en mezelf ontwikkelen houd wat mij betreft nooit op. Ik leer elke dag weer. Afgelopen periode heb ik bijvoorbeeld keihard gewerkt aan een online trainingsplatform en heb ik mijn certificaat als webinar coach gehaald. En nu ben ik bezig te ontdekken hoe adverteren via social media werkt met o.a. deze blog als resultaat. Ik zeg: “The more you read, the more you know, the more you learn and the more places you will go!” En dan ligt de hele wereld opeens aan je voeten.

Mijn eigen bedrijf
Toen in 2016 het jasje bij Achmea mij niet meer paste, begon ik met het fulltime bouwen aan mijn eigen bedrijf, waar ik in 2015 spontaan in rolde toen Coulisse in Enter mij benaderde. Of ik eens wat wilde komen vertellen over LEAN, want daar wist ik immers alles van? Van het een kwam het ander en voor ik het wist had ik twee behoorlijke opdrachten naast mijn fulltime baan. Toen daar nog een derde opdracht bij kwam, dacht ik ‘nu moet het maar eens gebeuren’. Ik nam ontslag om volledig als zelfstandige verder te gaan en daar ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds heel er blij mee. Ik heb als zelfstandige hele diverse opdrachten, het varieert van proces optimalisaties, tot change management of volledige LEAN implementaties en af en toe en mooie rol als Interim (Lean)Manager. Heel divers dus en dat past ook goed bij mij die afwisseling en uitdagingen die daar bij horen.

Ondanks Corona heb ik de afgelopen periode ook niet stilgezeten, achter de schermen heb ik samen met mijn collega’s heel hard gewerkt aan een super gaaf online trainingsplatform, klik hier voor ons aanbod. Houd de website in de gaten, want we breiden het trainingsaanbod de komende tijd nog verder uit.

En wat LEAN nou precies is, daar vertel ik de volgende keer meer over.